torsdag 22 maj 2008

Back to business.

Okej, nu har jag vilat från bloggandet tillräckligt. Helgen tog hårt men den här veckan har varit desto bättre så nu ska bloggen ta fart igen.


Jag hade tänkt att lägga upp mina tävlingsbidrag så småningom. Känner dock att jag ska koppla bort det där ett tag och idag vill jag istället tipsa om några nya, bra länkar.

thestrangeattractor.net. En liknande blogg som detta, fast aningen större och på engelska. Inte omöjligt att jag ska börja bidra till den bloggen också då vi pratar om att jag ska kunna posta inlägg där också. Helt klart en läsvärd blogg.

lookatmedesign.com. Här kan ni titta på Sara Haraigues portfolio. Och vilken portfolio sen! Det känns så nytt, så fräscht, så rent. Och inte så lite coolt att Esbjörn Svensson Trio låtit henne formge två av deras album. Sara Haraigue är en av de som skriver på ovan nämnda blogg.

letters-numbers.com. Ytterligare en av författarna bakom TSR.net är Steve Rura från New York. Hans portfolio går inte heller av för hackor. Spana in den.

designingthenews.com. Avslutar med en länk med en rent ut sagt genial och nyskapande idé på hur man kan formge innehållet i en dagstidning med grafisk design. Jag vill ha hans prints på väggen. Kolla här nedanför, bara.


söndag 18 maj 2008

Suck, suck och suck.

Hemma igen från Jönköping. 


Med en silvermedalj.

Suck.

Suck.

Suck.

Fan.

lördag 17 maj 2008

Tävlingen klar.

Då var sista dagen klar, alla grejer inlämnade och presentationer gjorda. Inom en timme vet man vem som vunnit. Lite nervöst är det allt.

More to come ...

fredag 16 maj 2008

Andra dagen på gång.

Sitter nu och väntar på att klockan ska slå nio cå man kan komma igång med dagens uppgifter. Idag ska man göra en förpackning, en folder och någonting som ska marknadsföra den hälsokostbutik som vi gjorde den grafiska profilen åt igår.

Fler rapporter följer.

torsdag 15 maj 2008

Dagen snart slut.

Okej, dagens deadline närmar sig med obönhörliga steg. Klockan 17 är det dags att lämna in för dagen.

Ett kuvert, ett brevpapper, en logotyp, ett visitkort är det som ska vara hos domarna då. Just nu är visitkortet mitt största problem. Att det ska vara så förbannat svårt att få till ett visitkort.

Och nu är det en konsert här i krokarna också. Tur att man har ipoden med sig.

I'll be back.

Tävlingarna har börjat.

Ska idag göra en grafisk profil. En logotyp, ett brevpapper, kuvert etc. Företaget är en hälsokostbutik som heter KUSIN VITAMIN. Spännande.

Nu måste jag fortsätta med uppgiften.

Förresten. Det är lite störande med lastbilsgrabbarna och svarvarna här bredvid.

onsdag 14 maj 2008

Yrkes-SM.

Som en del av er vet ska jag detta veckoslut vara med i Yrkes-SM i Grafisk Design. Jag är nu på plats i Jönköping och hoppas att kunna blogga lite härifrån. Osäkert hur mycket men jag ska försöka iallafall.


Länk till tävlingarna här: yss.se

tisdag 13 maj 2008

Typografipyssel.

Två riktigt nördiga grejer:


1. Typografikorsord. John på ilovetypography.com har konstruerat ett korsord med typografitema. Riktigt svårt, speciellt om man inte är en hejare på engelska. Jag som jobbar mycket med Adobes program på engelska har en liten fördel. Har skrivit ut korsordet och ska spara det till en tvåtimmars tågresa imorgon. Spännande. Ni hittar korsordet här.

2. The Rather Difficult Font Game. Ligger precis som korsordet på ilovetypography.com men är skapat av Kari Pätilä. Frågorna är olika varje gång du spelar det. Jag har faktiskt bara gjort det en gång. Jag fick 26 eller 28 (kommer inte riktigt ihåg) rätt av 34. Rekommenderas.

onsdag 7 maj 2008

Förpackningsdesign.

Ett ämne som inte är särskilt noga utforskat i den här bloggen är förpackningsdesign. Därför kände jag att det var dags med ett sådant inlägg.


En byrå som är duktig på just förpackningar är Good Creative. Huvudkontoret ligger i Glasgow och man har också ett kontor i London. Man verkar jobba mycket med dryckesförpackning men det bästa de gjort (som ligger på webben) tycker jag detta är:
Fantastiskt, känslorna som förmedlas är klockrena: rejält, schysst, rättvist, enkelt.

Vill man läsa en blogg som endast håller sig till förpackningsdesign rekommenderas TheDieline.com (där man mycket riktigt också har tagit upp ovannämnda exempel).

På samma ställe finns en post om livsmedelsförpackningsdesign (skönt ord) som också känns genomtänkt, självklar, enkel och snygg. Kolla till exempel in det här köttet:Eller den här bananjuicen. Störtskön.
Det var allt för nu. 

fredag 2 maj 2008

Tidsödande? Jao, då.

Hittade den här affischen när jag surfade in på iso50:s hemsida. Den är ju helt otrolig. Snacka om att fånga ett ansikte med bara typografi. Det som är mest imponerande är att det är gjort med så pass stor typgrad. Det skulle vara mycket enklare att göra det med massor av liten text, men att göra det som Sergio Moctezuma gjort är riktigt, riktigt grymt.
Undrar hur lång tid det tog innan bilden av James Brown växte fram. Det kanske gick förhållandevis fort att få fram ett ansikte, men att få fram just känslan av James Brown måste ha tagit ett jäkla tag. Grymt är det hur som helst.

Det ursprungliga blogginlägget hittar ni här, ni kan se några fler posters som Moctezuma gjort på GigPosters.com, och om ni vill kolla in stället där han jobbar tar ni er till TribalDDB.com.

Må väl.

torsdag 1 maj 2008

Länka till samma blogg igen.

Jag vet att jag har länkat till den här bloggen förut, men jag måste bara göra det igen. Den är bra. Den uppdateras väldigt ofta, flera gånger om dagen, och jag fattar inte hur de hittar så mycket bra. Jag önskar att jag låg bakom den istället. Här är länken: www.aisleone.net.


Fantastisk.