fredag 18 juli 2008

Ludwig Übele.

Holland är ett land med långa traditioner när det gäller grafisk design, och enligt mig så har också många av de nya typsnitten sitt ursprung därifrån. Inte nog med att man nyligen öppnat världens första museum innehållande enbart grafisk design, många grymma grafiska designers kommer naturligtvis därifrån också. En av dessa är typsnittsdesignern Ludwig Übele.

Übele ritar inte bara typsnitt, han är även en logodesigner. Han är född i Memmingen, Tyskland 1974. Han har pluggat både i Tyskland och Finland och under fem år jobbade han på ett flertal designbyråer.

2007 tog han sin examen från sin TypeMedia-kurs på Royal Academy of Arts i Haag, Holland. Idag frilansar han som typsnittsformgivare och varumärkesutveckling. Han startade även sin egen typsnittsverkstad Ludwig Uebele samma år.

Hans fontfamilj Marat var en av vinnarna när The Type Directors Club utsåg 2007 års bästa typsnitt. Det är något av en slabserif som passar alldeles utmärkt som ett diskret men ändå tydligt brödtexttypsnitt. Man kan inte annat än att charmas av gemena a och gemena kursiva w.


Übele har även ritat typsnittet som MediaMarkt använder och det som McDonald's använder i sin senaste kampanj. Det är ju rätt cool.


Ett annat teckensnitt som måste visas upp är Mokka. Ganska annorlunda men väldigt trevligt. Det tar rätt stor plats med sin något kantiga skärning men det känns absolut användbart.

Ta gärna en titt på hemsidan ludwiguebele.de och spana in en del annat som han hunnit med under sin ganska korta karriär. Ska bli kul att se vad som kommer från honom i framtiden. Något att hålla koll på. Det finns en film på youtube som visar en installation som Übele och Eike Dingler (skapligt namn) gjort.

För er som ska till Holland eller bara blev allmänt nyfikna på grafiska designmuseet ska klicka på denna länk för att komma till museets egen webbplats eller denna flickrlänk för att se lite bilder inifrån och en del från dess utställningar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hello Cousin,

How've you been? I started my own blog too, check it out when you have a chance at www.patrioticactivist.com

Keep in touch,

John Ubele :o)

Elí sa...

Hello! I tried to read your post but I did not understand it at all.
I like Marat too, it's so fresh and has a very nice structure. I also like Helsinki, specially the Fat version, the new release by Ludwig Üebele.

Cheers!