torsdag 24 april 2008

Handla typografi.

Att definiera ordet nörd är svårt. Men om ett kriterium är att man vill ha på sig sitt intresse så kan jag bocka av det på listan "är jag en nörd?". 


Vad är jag då för en nörd? En typografinörd. Jag vill ha bokstäver på väggarna, jag vill rama in fina teckensnitt, mina arbeten blir alldeles för ofta enbart typografiska och nu har jag hittat den perfekta klädwebshoppen: typographyshop.com. Jag kan knappt bärga mig tills de får en massa vill-ha-saker.

Får väl nöja mig med att beställa en Helvetica-t-shirt till mig och ett linne till sambon så länge.

Simma lugnt.

lördag 19 april 2008

Ampersand.

Ampersand är den egentliga termen för vad de flesta kallar "och-tecken". Tecknet kan se ut så här bland annat (Arno Pro Regular, Arno Pro Italic och Adobe Caslon Pro Italic):

Ampersand är egentligen en ligatur som från början bara var två separata bokstäver: e och t. Et på latin betyder just och. Bilden här nedanför kommer från Wikipedia.org och visar hur utvecklingen gått till.
För den som vill läsa mer om Ampersanden kan klicka på wikipedialänken här ovanför, eller på Adobe.com. En grej som är lite tråkig med ampersanden är ju att den är så grymt svår att göra snygg för hand. 

Jag vill också be om ursäkt till alla som trodde att inlägget skulle handla om det polska engelskspråkiga nyhetsmagasinet Ampersand. Kanske en annan gång.

Let's link it.

Okej, det finns en massa genomtänkta, användbara, geniala eller bara jävligt snygga sidor ute på the world wide web. Jag tänkte plocka upp ett par stycken av dem i det här inlägget denna lördagkväll.


För det första är den riktigt snygg. Grymt sober och minimalistisk. För det andra så är det riktigt jävla skitsnygg. Och som de har gjort sidnumreringen på deras portfoliosida ... kanon. Att nästa sida inte dyker upp förrän den har laddats klart. Så enkelt och så smart. Mer sånt.


Favorite Website Awards är en sida som byggts upp runt kring utmärkelserna som organisationenen ger ut. Det fungerar som en portal med riktigt bra hemsidor. Här kan man hitta gott om inspiration.


Bold är en sida för grafiker, reklamare och annat mediefolk. Här skrivs det artiklar, platsannonser och det finns en webshop med bland annat tidningar och typsnitt. Men det är forumet som är mest känt. Där kan man  snabbt få kompetenta svar på sina frågor eller om man bara vill starta en kreativ och intressant diskussion så går det naturligtvis bra.


En blogg om mönster helt enkelt. Inte särskilt snygg, inte speciellt banbrytande, inget man stoppar pressarna för. Men bloggen är likväl värd att tipsa om. Men det är ju förjäkla tråkigt att de måste använda Helvetica i headern.

Håll till godo.

Prisad magasinsdesign, klickvärda länkar och en fantastisk affisch.

När jag skrev inlägget om tidnings- och magasinsdesign hade jag faktiskt inte en aning om att det skulle ges ut utmärkelser i ämnet. Hur som helst så utsågs vinterns bästa tidskrifter av Resumé häromdagen. Vinnare blev Byggvärlden (vinterns nykomling) och Gravidbibeln (vinterns oneshot). Mer kan ni läsa på resumé.se.


Två bloggar som jag absolut tycker att ni ska bokmärka om ni är något som helst intresserade av typografi är AisleOne och TypeNeu. AisleOne skriver och tipsar inte bara om bra grafisk design och typografi, utan bjuder också på en del riktigt sköna wallpapers. TypeNeu är precis som det låter en blogg om typografi. Här skriver man om nya typsnitt, fin form och typografirelaterade nyheter.

Den fantastiska affischen som nämns i rubriken är Love Will Tear Us Apart Again av ± (uttalas plusminus, eller plassmajnuss om man ska vara riktigt fonetiskt petig). Den går att köpa på Designsupremo.com. Den finns i svart och rött. Den kostar dryga tusenlappen.

söndag 13 april 2008

Något så ovanligt som myntdesign.

När man tänker på mynt och sedlar är det inte ofta det handlar om design eller formgivning. Men med anledning av Englands redesign av sina mynt får man nu en ingång till detta också.


Resultatet, då? Ja, som ni ser här nedan kan man inte göra annat än att imponeras: fantastiskt, snyggt, genomtänkt, funktionellt, originellt, vågat, stilfullt och så vidare.


Titta gärna in på The Royal Mint's sida och läs mer om tävlingen som avgjorde designen, vad som låg bakom förändringen och om vad som inspirerat designern.

Den som står för formen är den 26-årige grafikern Matthew Dent. Snacka om att ha något att lägga i portfolion. Han har en rätt skön hemsida också: mattdent.com

lördag 12 april 2008

Tidningsdesign.

Ett ämne som inte är det mest diskuterade på den här bloggen men som ändå är grymt intressant och roligt är tidningsdesign, både dagstidnings- och magasinsdesign. Så därför tänkte jag skriva om några bra länkar, några sköna exempel och några byråer som sysslar med just detta.


Society of News Design - snd.org - är en organisation som värnar om en hög standard i journalistiken genom dess design. Man ger ut en del publikationer och den mest kända är väl deras The Best of Newspaper Design som är en bok som kommer ut varje år med bilder från tidningar världen över som fått utmärkelser från SND:s egna tävling som heter samma sak som boken. Tyvärr är de väldigt snåla med att lägga ut bilder på exempel, pristagare och bilder över huvud taget så hemsidan är egentligen ganska trist. Men har man möjlighet ska man definitivt kika i deras böcker. De är väldigt bra. Vill ni köpa någon av dem kan ni hitta de på adlibris.se och den senaste utgåvan kostar 374 kronor, men då ska man veta att den innehåller 384 välfyllda sidor. Oj, vad reklamigt och kladdigt det där blev.

Hur som helst. 

En sida, eller blogg som det egentligen är, som däremot lägger ut bilder på vinnartidningarna i ovan nämnda tävling är newsdesigner.com. Det är redigeraren och formgivaren Mark Friesen som håller i den. Han jobbar på The Oregonian och om ni tittar in på flickr.com så kan ni se en hel del exempel på vad han gjort. Han är riktigt skicklig, även om kanske inte allt är i min smak.

En svensk dagstidning som tycker är riktigt snygg är Svenska Dagbladet. Jag hittar inte direkt några exempel på nätet men det är främst deras helgbilagor som är riktigt bra. Och på magasinssidan är det värt att nämna de två göteborgska syskonmagasinen Offside och den alldeles nya Filter. Mycket angenäma att bläddra i. Tidningen RES har nyligen redesignats med lyckat resultat. Luftigt, linjärt med en något feminin känsla. Kanon.

Just magasinsdesign är något som känns ganska hett just nu. Fler och fler företag och organisationer verkar vilja profilera sig med en kund- eller personaltidning. Det finns en del byråer som är riktigt duktiga på detta. Rubrik är ett av dem. Som så många andra i samma bransch håller de på med en ny hemsida och har för tillfället tyvärr bara en provisorisk blogg. Tittar man på deras sida så kan man förvånas över vad det finns för tidningar. Till exempel att företaget Färdig Betong har en personaltidning som heter Färdigblandat är ju bara grymt roligt. Men man måste nog erkänna att den är ganska snygg.

Ett annat gäng som håller till i den här delen av mediasvängen är Tidningskompaniet. Och man måste ju säga att deras nyaste portfoliotillskott Hemma i HSB ser riktigt bra ut. De gör även bland annat Volvo Lastvagnars kundtidning Volvo på väg som ges ut på 28 olika språk och distribueras i hela Europa. Imponerande.

Ytterligare exempel på företag med denna inrikting är A4. Man håller inte bara på med tidnings- och magasinsdesign utan också med typsnittsformgivning och konsultation för främst tidningar. Ett fint exempel för A4 är deras redesign av Utemagasinet. Snacka om att det är skönt att slippa den där blåa ramliknande saken och ett nytt, lite rundare rubriktypsnitt. Kanon.

Det finns naturligtvis många fler byråer och liknande som sysslar med sånt här. Men det här är några av de som gör det bra. Leta gärna vidare själva på nätet.

tisdag 1 april 2008

Lika som bär.

Liknande idéer kan få väldigt olika resultat i slutändan beroende på genomförande. Kolla till exempel dessa två filmaffischer. Man kan ana samma idé eller inspirationskälla. Det finns ju ett populärt fotografi på ett rockband där bandmedlemmarna står i grupp och deras siluetter visas tydligt. Det finns en nästan exakt kopia på det fotot av The Hives som togs av en amerikansk fotograf (förmodligen till ett magasinsreportage) när de var i USA på turné.


Affischerna kommer som vanligt från impawards.com.

(Om ni missade det så är det Ocean's Eleven som är den snygga)

Ta med Adobe på festen.

Förlåt.
Men jag var tvungen.