lördag 12 april 2008

Tidningsdesign.

Ett ämne som inte är det mest diskuterade på den här bloggen men som ändå är grymt intressant och roligt är tidningsdesign, både dagstidnings- och magasinsdesign. Så därför tänkte jag skriva om några bra länkar, några sköna exempel och några byråer som sysslar med just detta.


Society of News Design - snd.org - är en organisation som värnar om en hög standard i journalistiken genom dess design. Man ger ut en del publikationer och den mest kända är väl deras The Best of Newspaper Design som är en bok som kommer ut varje år med bilder från tidningar världen över som fått utmärkelser från SND:s egna tävling som heter samma sak som boken. Tyvärr är de väldigt snåla med att lägga ut bilder på exempel, pristagare och bilder över huvud taget så hemsidan är egentligen ganska trist. Men har man möjlighet ska man definitivt kika i deras böcker. De är väldigt bra. Vill ni köpa någon av dem kan ni hitta de på adlibris.se och den senaste utgåvan kostar 374 kronor, men då ska man veta att den innehåller 384 välfyllda sidor. Oj, vad reklamigt och kladdigt det där blev.

Hur som helst. 

En sida, eller blogg som det egentligen är, som däremot lägger ut bilder på vinnartidningarna i ovan nämnda tävling är newsdesigner.com. Det är redigeraren och formgivaren Mark Friesen som håller i den. Han jobbar på The Oregonian och om ni tittar in på flickr.com så kan ni se en hel del exempel på vad han gjort. Han är riktigt skicklig, även om kanske inte allt är i min smak.

En svensk dagstidning som tycker är riktigt snygg är Svenska Dagbladet. Jag hittar inte direkt några exempel på nätet men det är främst deras helgbilagor som är riktigt bra. Och på magasinssidan är det värt att nämna de två göteborgska syskonmagasinen Offside och den alldeles nya Filter. Mycket angenäma att bläddra i. Tidningen RES har nyligen redesignats med lyckat resultat. Luftigt, linjärt med en något feminin känsla. Kanon.

Just magasinsdesign är något som känns ganska hett just nu. Fler och fler företag och organisationer verkar vilja profilera sig med en kund- eller personaltidning. Det finns en del byråer som är riktigt duktiga på detta. Rubrik är ett av dem. Som så många andra i samma bransch håller de på med en ny hemsida och har för tillfället tyvärr bara en provisorisk blogg. Tittar man på deras sida så kan man förvånas över vad det finns för tidningar. Till exempel att företaget Färdig Betong har en personaltidning som heter Färdigblandat är ju bara grymt roligt. Men man måste nog erkänna att den är ganska snygg.

Ett annat gäng som håller till i den här delen av mediasvängen är Tidningskompaniet. Och man måste ju säga att deras nyaste portfoliotillskott Hemma i HSB ser riktigt bra ut. De gör även bland annat Volvo Lastvagnars kundtidning Volvo på väg som ges ut på 28 olika språk och distribueras i hela Europa. Imponerande.

Ytterligare exempel på företag med denna inrikting är A4. Man håller inte bara på med tidnings- och magasinsdesign utan också med typsnittsformgivning och konsultation för främst tidningar. Ett fint exempel för A4 är deras redesign av Utemagasinet. Snacka om att det är skönt att slippa den där blåa ramliknande saken och ett nytt, lite rundare rubriktypsnitt. Kanon.

Det finns naturligtvis många fler byråer och liknande som sysslar med sånt här. Men det här är några av de som gör det bra. Leta gärna vidare själva på nätet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, Jag jobbade under ett antal år hos Norstedts förlag och hade glädjen att få träffa flera av deras duktiga formgivare som t.ex.
Karl-Erik Forsberg, Gudmund Nyström och Rolf Hernegran Jag var en gång i tiden skolkamrat med Dan Jonsson som formgivit ett antal böcker. Karl-Erik Forsberg gjorde på sin tid ett antal bokomslag som jag tyckte mycket om. Formgivningen av böcker var väl mer förekommande förr före datoriseringen. Eller? Jag skulle gärna ha jobbat med grafisk formgivning. Ett spännande och viktigt jobb. Hälsningar John-Erik

Magnus sa...

Hej John-Erik.

Bokformgivning är något som också intresserar mig mycket, att kunna sätta så mycket text så bra som möjligt med alla parametrar man måste hålla koll på är ett riktigt hantverk. Tyvärr är det svårt att hitta bra hemsidor och litteratur i ämnet men det låter onekligen som att du har träffat många duktiga yrkesmän. Spännande.

Typografin har över huvud taget påverkats oerhört mycket av samhållets digitalisering. Förr var det ju ett hårt jobb. Idag räcker det ju med en dator och rätt programvara.

Jag ska försöka fördjupa mig lite mer i just bokdesign och kanske kommer det ett lite längre inlägg i ämnet i framtiden.

Ha det bra/
Magnus